Nejlepší vařený malinový sirup (domácí)

Nejlepší vařený malinový sirup (domácí)
  • Čas přípravy
    10 minut
  • Doba vaření
    25 minut
  • Porce
    48
  • Ready In
    35 minut

Nejlepší vařený malinový sirup (domácí)

Nejlepší vařený malinový sirup je domácí sirup, který si připravíte z čerstvých nebo mražených malin sami. Já tento sirup připravuji každý rok z přebytku malin ze zahrádky. Pamatujte, že maliny, které použijete by neměly být plesnivé nebo neuzrálé. Maliny není důležité mixovat nebo mačkat, ve vroucím nálevu pustí šťávu, cukry i chuť samy.

Suroviny na nejlepší malinový sirup

  • 1 kg čerstvých nebo mražených malin
  • 1 litr vody
  • 500 g třtinového cukru
  • 7 g kyseliny citronové

TIP: Nejlepší cukr je třtinový, ale můžete použít i cukr krystal. Třtinový cukr však proti klasickému cukru obsahuje melasu ve které jsou vitamíny, minerální látky a další živiny.

Malinový sirup postup přípravy

  1. Nejprve si propláchněte maliny přes sítko studenou a čistou vodou. Pokud jsou na malinách viditelné nečistoty, tak je odstraňte.
  2. Očištěné maliny dejte do hrnce a dolijte vodou tak, aby byly všechny ponořené. Na mírném plameni je povařte po dobu 20 minut a během vaření lžičkou odstraňujte pěnu, která se na vrchu utvoří.
  3. Po 20 minutách vaření by maliny měly ztratit většinu barvy a voda by měla mít červenou barvu. Stáhněte plamen a maliny sceďte, ale NEVYMAČKÁVEJTE. Vím, že je lákavé vymačkat z malin přebytečnou šťávu, ale potom by se vám sirup zakalil. Tyto přebytečné maliny vyhoďte nebo pro ně najděte vhodné využití.
  4. Nyní opět mírně zahřejte malinovou vodu tak, aby teplota nedosáhla varu! Přidejte cukr, kyselinu citronovou a za stálého míchání nechte cukr rozpustit. Tento proces by měl trvat zhruba 5 minut.
  5. Nyní už jen vypněte plamen, nechte vychladnout, nalijte do skleněné nádoby, uzavřete a dejte do lednice nebo na chladné a tmavé místo.
  6. Sirup se hodí k přípravě malinové limonády, na palačinky, vafle nebo k přípravě dezertů.

TIP: Pro více hustý sirup přidejte méně vody na začátku

Jak dlouho domácí sirup vydrží?

Sirup by vám měl vydržet minimálně několik týdnů na temném a chladném místě. V receptu je použitá kyselina citronová, která má konzervační vlastnosti.

Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Hodnocení receptu

    Průměrné hodnocení:
    • 5 / 5
    Celkem ohodnotilo:( 1 )
    • Lidia2

      dělala jsem ze zbytku mražených malin a super! sirup je krásně čirý a výrazný po malinách.. mňam

    • cvejnovka

      Maliny máme, vedra jsou neskutečná, takže jsem včera připravila tento lahodný sirup a dnes u bazénu domácí malinová limonáda sklidila úspěch! Děkuji za recept.

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..